Painting with Light brengt Het Kunstuur met verve

Unieke interactieve kunstervaring maakt kunst toegankelijker

Genk, België, 15 januari 2020 – Het Kunstuur is een nieuw revolutionair en interactief concept ontwikkeld door kunstverzamelaars en ondernemers Hans & Joost Bourlon. In de voormalige Heilige Geestkapel in het historisch centrum van Mechelen, wordt kunst toegankelijker gemaakt voor een breder publiek dat minder snel de weg vindt naar de klassieke kunstgalerijen. Tweeëndertig schilderijen van zestien negentiende eeuwse Belgische schilders zijn tentoongesteld in drie galerijruimtes, telkens gepresenteerd door bekende Vlamingen zoals Goedele Liekens, Pascale Naessens, Tom Boonen, Jo De Meyere, en vele andere.

Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, werd gevraagd voor het ontwerp en controle van licht, video, audio en vochtigheid. Concept designer Wouter Verhulst van King Concept wilde samenwerken met een partner die buiten de lijnen kan denken om met uitmundende technische en creatieve vaardigheden een kunstgalerij tot leven te brengen op een theatrale en inspirerende manier.

Het Painting with Light team kan bogen op een uitgebreide expertise in het creëren van sterke visuele ervaringen in diverse disciplines zoals theater, TV & live shows, attracties in pretparken en bezoekerscentra, enz. Dit heeft bijgedragen tot een creatieve en unieke dynamiek voor Het Kunstuur.

Ultieme kunstervaring
In de eerste twee ruimtes wordt elk kunstwerk voorgesteld met een anecdote door een relevante bekende persoon die levensgroot wordt geprojecteerd op de muur naast elk schilderij door Panasonic toestellen. Beide kamers worden afgescheiden van elkaar door een elektrisch gordijn dat op het gepaste moment opent. De derde ruimte, in de oude kapel, is donkerder en intiemer. Bezoekers horen de verteller en worden ondertussen ondergedompeld in een show die de kunstwerken oplicht en toont vanuit verschillende perspectieven.

De stemming evolueert van een koele en hedendaagse kunstruimte naar een kleurrijke en levendige omgeving die de kunstwerken tot leven brengt. Deze verrassende wending brengt nog meer spanning en intensiteit naar het einde van deze interessante beleving.

Luc Peumans, CEO van Painting with Light, licht toe: “Dit project is een mijlpaal in ons 20-jarig bestaan. Gedurende deze periode hebben we onze creatieve en techische expertise gecombineerd tot een ‘entertainment experience’. Voor dit specifieke project had onze klant bovendien enkele extra uitdagingen, namelijk een belevingsconcept creëren waarbij bezoekers in maximaal één uur tijd elk kunstwerk individueel kunnen ervaren. Timing, belichting, audio en doorstroming moesten dus perfect gesynchroniseerd worden.”

Zorgeloze en onderdompelende beleving
Tijdens de eerste fase van het ontwerpproces werd het hele museum virtueel gecreëerd in WYSIWYG en gepresenteerd als VR ervaring aan de projectleiders. Het Painting with Light team stond in voor het volledige technische ontwerp inclusief het projectiesysteem, de creatieve belichting en audiocontrole, alsook de aanbesteding en uitvoering van de gehele uitrusting.

Alle lichtintensiteit is aangepast aan de evolutie van het daglicht met een externe lichtsensor. De bezoekers komen aan in de ontvangstruimte waar ze hun koptelefoon en recorder ontvangen in afwachting van hun toegewezen tijdslot. Elke 20 minuten begint een nieuwe show en vanuit de inkom wordt afgeteld en openen de deuren automatisch zodat de ervaring onmiddellijk kan beginnen. Dit alles wordt aangestuurd vanuit een centrale controlekamer. Bezoekers genieten zo van de show zonder te moeten kiezen welk kunstwerk ze eerst gaan bekijken of waar ze zich bevinden in de tentoonstelling. Ze worden begeleid van begin tot einde op een zorgeloos en onderdompelend traject!

De kunstwerken zijn bevestigd op zwarte muren en worden van de achterkant belicht met RGB LED strips die veranderen van kleur naargelang het kleurenpalet en de sfeer van elk schilderij. Painting with Light was verantwoordelijk voor het focusen en kadreren van de belichting zodat deze perfect zijn aangepast aan de kijkhoek en reflecties worden geminimaliseerd. Het décor in de eerste twee kamers, en de zwarte wanden met textielbekleding werden ingericht door partner Showtex. Lineaire verlichting onderaan deze muren draagt bij tot een uniforme algemene sfeer en optimale bezoekersorientatie.

Luc Peumans concludeert: “Painting with Light heeft de volledige show control voor deze unieke attractive kunnen realiseren dankzij het talent en de inzet van ons multidisciplinair team. We blijven onszelf telkens uitdagen om de perfecte creatieve oplossing te vinden voor elk project. Onze project manager Céline heeft samen met het team en de partners voor Het Kunstuur een volledige AV show neergezet met automatische lichtinstellingen, videoprojecties en bezoekerbegeleiding, alsook de juiste vochtigheids- factoren om de schilderijen te beschermen. Ik ben bijzonder trots op deze verwezenlijking!”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over PWL

PWL werd opgericht in 1999 door CEO Luc Peumans en is gevestigd in C-Mine te Genk, België. Deze innovatieve studio voor verlichting en videodesign heeft wortels in live entertainment, concerten en TV-producties. Het gespecialiseerde team ontwikkelt geavanceerde licht- en videotechnologieën voor boeiende verhalen en visuele ervaringen in de entertainment- en vrijetijdsmarkten evenals in retail en architecturale toepassingen. De laatste innovatie is een volledige uitgeruste Virtual Event Studio met spectaculaire augmented reality decors en licht-en geluidsinstallaties voor opname en weergave van virtuele live events.

PWL rust dark rides uit met slimme lichttechnologie, waaronder de veelvuldig bekroonde Popcorn Revenge in Walibi, België, Basyliszek in Legendia, Polen, evenals Plopsaland hotel en de waterparken. Het team verzorgt ook creative showverlichting en videodesign voor musicals zoals 40-45 en Daens, concerten en festivals, voetbalstadia, monumenten en gebouwen over heel de wereld.

Meer informatie op www.pwl.be


Contact

C-Mine 127 3600 Genk (België)

+32 89 690 790

[email protected]

www.pwl.be