Painting with Light speelt wervelende lichtshow op Rad van Fortuin

Painting with Light speelt wervelende lichtshow op Rad van Fortuin

Top amusement tijdens ‘Staycation’ Zomer

Genk, België, 6 augustus 2020 – Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, ontwikkelde en installeerde spectaculair licht en video design voor de nieuwe Belgische editie van Het Rad van Fortuin. Deze wordt door zender SBS de hele zomerperiode dagelijks uitgezonden op VIER volgens de beproefde en populaire formule.

Story image

Painting with Light werkte nauw samen voor de co-creatie met hun Genkse C-Mine buur Deusjevoo, die het decor uittekende en installeerde. In slechts zes weken tijd ontwikkelden de teams een totaal nieuw creatief concept met levendige en kleurrijke setting, inclusief een omvangrijke hoeveelheid ingebouwde en op maat gemaakte LED verlichtingselementen. Ook de belichting van het Rad zelf en de audio controle werd volledig herontworpen. Sommige esthetische aspecten verwijzen nog naar het klassieke stijlboek van het Rad van Fortuin, dat ondertussen werd aangepast sedert de lancering in 1975 in America. 

Kleurrijk en levendig showprogramma 
Tijdens het programma moeten de deelnemers puzzels oplossen waarmee ze dan cash en prijzen kunnen winnen. In het midden van alle actie prijkt een gigantisch draaiwiel van drie meter doorsnede waaraan de deelnemers moeten draaien tijdens het spel om cash of prijzen te bepalen. 

Het Rad van Fortuin gaat al even mee in België maar dit is het eerste seizoen geproduceerd door SBS. De producenten wilden een frisse en onderscheidende look, elegant en stijlvol maar toch met een huiselijke toets. Painting with Light koos voor een meer theatrale benadering door het creeren van sets die op zichzelf staan maar toch samen een coherent geheel vormen en  huiselijke gezelligheid uitstralen. Als onderdeel van het decor is er een lang inkompad langs de ene kant van de studio. Langs de zijkant zijn er tafeltjes met stoelen voor het publiek opgesteld die uitkijken op het enorme LED puzzelbord en het Rad, die fungeert als visueel focuspunt.  

Story image

De deelnemers staan rond de tafel achter het wiel op voldoende afstand van elkaar. De drie ‘winkels’ omvatten een uitgebreide etalage waar alle prijzen zijn uitgestald. Deze worden telkens elegant onthuld door een zwierig gordijn, een ervan bestaat uit zijde en twee uit transparante voile om het licht te absorberen en reflecteren. Net zoals voor de andere delen van het décor, koos het team hier ook voor een gelaagde aanpak zodat het licht zowel additief als apart kan worden toegepast.  

Als extra toets van verfijning, werd het decor afgewerkt met pixelgestuurde LED verlichting op de belangrijkste plaatsen zoals trappen, tafel en het Rad zelf. Het Rad is voorzien van een groot aantal RGB en witte lichtbronnen. Painting with Light ontwierp een laser sensorsysteem op de 72 handgrepen van het Rad, die door de deelnemers worden gebruikt om het manueel te laten draaien. Dit systeem stuurt de visuele en auditieve effecten aan, in perfecte harmonie bij elke beweging. Deze helpen mee de spanning op te bouwen bij cruciale spelmomenten. 

Story image

Een indrukwekkend arsenaal aan lichtstrips, ringen, spots en lampen belichten het Rad, de etalages, vloer, gordijnen, puzzelbord en zijpanelen. Deze verschillen in grootte en volgen een vooraf bepaalde matrix voor lichthoeken, backlighting en helderheid. De sfeer kan varieren van funky tot gezellig door het gebruik van warme of heldere en specifieke kleuren, alsook de toepassing van speciale lichteffecten. Zowel de organisatoren als installateurs zijn zeer tevreden over het resultaat, namelijk een kleurrijke en levendige omgeving van ongekend niveau voor dergelijk seizoensprogramma. 

Luc Peumans, CEO Painting with Light, licht toe: “Ons team was zeer tevreden met dit project gezien er zovele andere werden geannuleerd of uitgesteld door het coronavirus.  Maar het bleef toch een uitdaging om alle onderdelen te verkrijgen en te installeren gezien vele bedrijven in de eventssector met gereduceerde personeelsbestanden werken. We zijn trots met ons team en partners dergelijk resultaat neer te zetten in zo’n korte tijdsspanne. Zo dragen we toch ook wat bij aan een ontspannende zomer voor de vele landgenoten die hier hun vakantie doorbrengen.”

Story image

 

Over Painting with Light

PWL Group is gevestigd in C-Mine Genk en bestaat uit Painting with Light, De Paardenstallen en ILLUMIWARE. Painting with Light werd opgericht in 1999 door CEO Luc Peumans. Deze innovatieve studio voor verlichting en videodesign heeft wortels in live entertainment, concerten en tv-uitzendingen. Het gespecialiseerde team ontwikkelt geavanceerde licht- en videotechnologieën voor boeiende verhalen en visuele ervaringen in de entertainment- en vrijetijdsmarkten evenals in retail en architecturale toepassingen. De laatste innovatie is een volledige uitgeruste Virtual Event Studio met spectaculaire augmented reality decors en licht-en geluidsinstallaties voor opname en weergave van virtuele live events.

Painting with Light heeft dark rides met slimme lichttechnologie uitgerust, waaronder de veelvuldig bekroonde Popcorn Revenge in Walibi, België en Basyliszek in Legendia, Polen. Andere projecten zijn Plopsa Station (België), Plopsaland-attracties in België, Nederland en Polen, showverlichting en videodesign voor musicals zoals 40-45 en Daens, concerten en festivals, voetbalstadia, monumenten en gebouwen over heel de wereld.

Painting with Light
C-Mine 127
3600 Genk (België)